Стадион „Ивайло” премина проверка


Н. Гавазов

Стадион „Ивайло” премина проверка

Стадион "Ивайло“ във Велико Търново отговаря на изискванията за домакинство на международни спортни мероприятия, установи областната комисия, която през месец април извърши проверка на съоръжението. На проведено заседание, ръководено от заместник-областния управител Валентин Михайлов, присъстваха представители на местната управа, инспекции, служби и организации, следящи за изпълнението на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, съобщиха от Областната управа.

Комисията е установила, че трибуните са в добро техническо състояние, има ясно обозначени места за достъп на хора с увреждания и техните придружители, а минималния капацитет за гостуващи фенове е осигурен в сектор със заграждения. Общите площи на стадиона са добре осветени, има възможност за безпрепятствено напускане на спортното съоръжение в случай на нужда, налична е озвучителна уредба и функциониращо аварийно осветление с независимо захранване. Има обособено, ясно обозначено и напълно оборудвано помещение за оказване на първа помощ на зрителите.

Изградено е видеонаблюдение и оперативен координационен център с изглед към цялата вътрешна част на стадиона, с възможности за комуникация между лицата и представителите на съответните служби, отговорни за безопасността и реда на стадиона. Маршрутите за достъп, входовете и изходите, както и всички общи площи са ясно обозначени, за да насочват зрителите до техните места и е поставена информация, посочваща забранени за внасяне предмети. На всички входове на спортното съоръжение има осигурен пропускателен режим, обособени са места за продажба на храни и напитки за посетителите и възможност за добра охрана.

Предвижда се до есента на тази година да е готов и изграждащият се тренировъчен терен на стадион "Ивайло“. Проектът бе разработен от Община Велико Търново и Общинско предприятие “Спортни имоти и прояви", съвместно с Българския футболен съюз, а финансирането е от родната футболна централа от програма на Световната футболна федерация (ФИФА).

В последните години стадионът във Велико Търново няколко пъти беше домакин на националното първенство по лека атлетика на открито, а през февруари на него се проведе и финала за Суперкупата на България по футбол между Лудогорец и ЦСКА 1948.

  Сподели
58