Базел - ЦСКА: От убиецът на гиганти няма и помен


.

Базел - ЦСКА: От убиецът на гиганти няма и помен

На стадион „Санкт-Якоб-Парк" в Базел, в четвъртък, 5 ноември от 21.00 часа в среща от груповата фаза на Лига Европа един срещу друг ще излязат отборите на Базел и ЦСКА. След три изиграни срещи, домакините са първи в групата с шест точки, а българският отбор е на последното място с една точкa.

Във вътрешното първенство сезонът за Базел не започна добре. Загуби от Санкт Гален, Грасхопър и водачът Йънг Бойс, направиха равен с Люцерн, Цюрих и Ксамакс. След загубата обаче от Йънг Бойс, отборът влезе в серия от пет победи, а в последните десет мача има осем победи и е без загуба. Съвсем закономерно заема второто място в класирането. Кампанията в Лига Европа също преминава добре: на старта швейцарците победиха Рома с 2:0, след това последва загуба като гост на Фулъм, за да дойде 22 октомври, когато на стадион „Васил Левски" Базел надигра ЦСКА с 2:0 и в момента заема първо място в групата с шест точки.

Армейците започнаха добре първенството, успяха да победят и „вечния враг" с 2:0, но загубиха последните две срещи срещу Миньор и Литекс, и в момента се намират на второ място във временното класиране на точка от водача Черноморец. По-лошото е, че през последните дни около ЦСКА се завихри скандал: от отбора бяха отстранени 9 футболисти за нарушаване на спортно-техническата дисциплина, в последствие четирима от тях бяха върнати от съсобственика Борисов, но всичко това, плюс загубите показват, че тимът се тресе от криза. В груповата фаза на Лига Европа кампанията започна с равенство срещу Фулъм , последва приземяване във „Вечния град" когато се видя разликата между българския отбор и този на Рома, за да дойде срамът от загубата в София срещу Базел. По този начин шансовете за излизане от групата станаха нищожни и на практика евроучастието на „армейците" е пред провал.

Базел излиза без трима от титулярите си. Заради контузии отпадат централният защитник Давид Абрахам, крилото Карлитос и плеймейкърът Антонио да Силва. Още преди първия мач в София се контузи вратарят Констансо. Той беше опериран в Аржентина и е аут до края на сезона.

По-сложно е положението при ЦСКА. Димитър Борисов помилва четирима от деветимата наказани за пиянските изпълнения в навечерието на срещата с Литекс. Тодор Тимонов, Павел Виданов, бразилецът Маркиньос и португалецът Давид Силва вече са амнистирани и се включват в тима. Останалите пет - Кирил Котев, Иван Иванов, Иван Караджов, Йордан Тодоров и Светльо Петров - отиват на първо време в дублиращия отбор, според треньора Любослав Пенев. Но "червените" картотекираха двама юноши за мача с Базел. Това са - играчите от дублиращия тим: централния защитник Янко Сандански и опорния халф Росен Колев.

Залогът в предстоящият двубой е наистина много голям и за двата отбора. Ако домакините победят, те ще утвърдят позицията си и значително ще увеличат шансовете си за класиране в следващата фаза на турнира. Българският отбор пък е длъжен да защити наранената си чест и най-вече името, което си е извоювал в Европа.

Имайки в предвид моментното състояние на нещата в двата лагера, тази среща не е трудна за прогнозиране. По-голямата мотивация, по-класните футболисти и фактора домакинство предопределят изходът на двубоя. Трудно е обаче да се пише когато виждаш безпомощен български отбор, с липса на идеи и характер, и най-лошото да отстъпва във всяко отношение на средняшки отбори, които дори не участват във водещи европейски първенства. Според мен ЦСКА няма потенциал да се противопостави на домакините и предвиждам класическа победа за Базел. Просто защото този път от „убиецът на гиганти" няма и помен.

Последни 5 мача:

Базел: ПРППП
ЦСКА: ЗЗЗПП

Коефициенти на bwin:

Базел - 1.25
Равен - 5.25
ЦСКА - 9.00

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
190