Гол на Десподов донесе победата на България


Н. Гавазов

Гол на Десподов донесе победата на България

Националният отбор на България по футбол спечели с 1:0 срещу тима на Танзания в среща от новото състезание FIFA Series 2024. Мачът се игра на празния стадион "Далга Арена“, който се намира на 30 км от Баку, а попадението беше дело на Кирил Десподов.

Така футболисти ни, които за първи път в историята играха със златисти фланелки и сини ръкави, прекъснаха серия от 11 мача без победа. Последният успех преди това на националите датираше от 16 ноември 2022 година, когато победиха Кипър като гост с 2:0 в контрола в Ларнака с голове на Десподов и Делев.

Нападателят на Танзания Денис Кибу в 15-ата минута след контраатака излезе срещу вратаря Димитър Митов и улучи лявата греда зад него.

В 26-ата Георги Русев засече центриране отляво на капитана Кирил Десподов и стреля с глава, но вратарят Манула хвана топката. В 43-ата минута Валентин Антов пресече опасно центриране в наказателното ни поле. В третата минута на добавеното време Йоан Стоянов центрира отлично отдясно и намери Ивайло Чочев непокрит на седем-осем метра пред вратата на Танзания. Последва силен изстрел с глава на полузащитника, но и добра реакция на вратаря Квеси Кавава, който изби топката с една ръка.

На почивката Илиан Илиев предприе първите си промени - Йоан Стоянов и Георги Русев отстъпиха местата си на Патрик-Габриел Галчев и Александър Колев. С влизането на футболиста на Левски Виктор Попов се премести в зоната на десния бек.

През втората част избраниците на Илиан Илиев заиграха по-агресивно и по-концентрирано. В 52-ата минута България поведе! Филип Кръстев спечели фаул за "лъвовете" в близост до границата на наказателното поле. Кирил Десподов не остави шансове на вратаря на "танзанийските дяволи" и с великолепно изпълнение намери мрежата - 1:0 за българския състав. Скоро след гола африканците можеха да изравнят, след неразбирателство в нашата защита. От чиста позиция обаче Фейсал Салум шутира над вратата на Димитър Митов.

Минути след това след грешка в нашата защита Фейсал Салум се озова сам пред вратата ни, но стреля нескопосано далече в аут. В края на мача българите дадоха инициативата на съперника. В четвъртата минута на добавеното време Танзания стигна до нов удар в гредата - този път в напречната.

Стартовият състав на България: Димитър Митов, Йоан Стоянов, Валентин Антов, Алекс Петков, Виктор Попов, Илия Груев, Ивайло Чочев, Кирил Десподов, Георги Русев, Филип Кръстев, Мартин Минчев.

  Сподели
316