Крушарски: Щях да подкрепя Стилиян Петров, ако се беше кандидатирал


FUTBOL-TV

Крушарски: Щях да подкрепя Стилиян Петров, ако се беше кандидатирал

"Щях да подкрепя Стилиян Петров, ако се беше кандидатирал." Това обяви днес в Пресклуб "България“ собственикът на Локомотив Пловдив - Христо Крушарски, след като оттегли кандидатурата си за президент на БФС и застана зад Михаил Касабов. Бизнесменът и благодетел на смърфовете, който инвестира солидни суми собствени средства в спортната база на клуба, трудно е взел решението да не участва в битката за най-високия пост в родния футбол, призна самият той. " Виждам, че този конгрес ще се разводни и този избор ще се обжалва и ще продължава да се точи с години. Стигнах до Касабов, познавам го от времето на Иван Славков, знам възможностите му. Той няма да допусне нито един президент на футболен клуб в управлението на БФС“, сподели Крушарски. Той разказа още, че Михаил Касабов е бил първоначално убеден да направи голямата крачка от легендата Христо Бонев и от члена но Изпълкома на БФС Веселин Балевски.  Касабов ще отдели Професионалната футболна лига да ръководи първенството, като нейният президент заедно с президента на Аматьорската футболна лига ще бъдат членове на Изпълкома на БФС, добави Крушарски.

"Ако Стилиян Петров се беше кандидатирал, щях да го подкрепя“, заяви днес собственикът на Локо Пловдив. Крушарски. Той е категоричен, че Стилиян има капацитет и умее да общува с хората, за разлика от Бербатов, който не може да го прави, защото е затворен. Крушарски се е уверил в качествата на бившата звезда на Селтик и Астън Вила да ръководи българския футбол, след като е провел с него една среща и са разговаряли час и половина. Стилиян Петров е обяснил отказа си да се кандидатира за шеф на БФС, въпреки че е обединителна фигура, с дадената дума на Димитър Бербатов. 

За кандидатурата на директора на националните отбори в БФС и бивш спортен директор на Локомотив Пловдив Георги Иванов- Гонзо, Крушарски смята, че той не е подходящ за ръководител, въпреки че е отличен футболист. За останалите кандидати прогнозата на Крушарски е песимистична. Той предвижда на Конгреса гласовете да се разпределят между първите трима в съотношение 25% – 30 % – 40 %, а останалите 5 на сто от гласовете да се разпръснат между останалите четирима кандидати /Г. Градев, П. Костадинов, М. Иванов и Г. Захариев/ , без да назовава кой колко може да вземе и кой има най-голям шанс да е първенец.

Крушарски се врече, че внимателно ще следи работата на БФС след конгреса, като заплатата на президента не може да бъде повече от 7000 лв. Новият шеф трябва да остане на поста си максимум 2 мандата по 4 години или общо 8 години, гласи друг текст от програмата на Крушарски.  А председателят на съдийската комисия да се избира с тайно гласуване от професионалните клубове.

Крушарски обяви, че няма да напусне Локомотив Пловдив, той е в сърцето му, и ще откаже покана за Изпълкома на БФС, ако получи такава, защото иска да довърши програмата, която е започнал в клуба. В момента правя два тренировъчни терена за ДЮШ в кв. "Тракия“, добави бизнесменът. Той държи на растежа на кадрите в собствения си клуб. В момента се подготвя и договор със срок 2 години на старши треньора Александър Томаш, съобщи Крушарски.  Той съобщи също , че с 50 клуба са подготвили промени в Закона за физическото възпитание и спорта, които са внесени в Народното събрание и в Комисията по финанси и Комисията за децата, младежта и спорта, гласи официално писмо от администрацията на Парламента. Клубовете настояват 20 на сто от събраните данъци в размер на около 200 млн. лв от бетинг компаниите, да се връщат от държавата във футбола. Парите ще се разпределят за развитие и подпомагане на клубовете по следния начин: за клубовете от Първа лига по 1 млн. лв на всеки на година, за Втора лига по 350-400 хил. лв  на всеки, за Трета лига по 50 хил. лв, за най-малките аматьорски клубове – по 20 хил. лв . Това е голяма помощ за клубовете и ще могат да си реализират плановете.

Христо Крушарски е категоричен, че трябва да има облекчения за инвеститорите в спортната база. Той опроверга твърдението, че данъците у нас са ниски и затова не може държавата да прави допълнителни отстъпки. Всяка година плащам 15 на сто данък печалба и с парите, които ми остават, давам на спорта и след това пак плащам данък, т. е. това практически е двойно данъчно облагане, сподели бизнесменът. " Знам, че всичко това ще стане, няма да се откажем“, обяви той.

Христо Крушарски смята, че всеки голям град – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора – трябва да си има свой стадион с капацитет поне 50 000 места. "Скоро бях в Зайчар /Сърбия/. “Вие знаете ли какъв стадион има Зайчар?", попита репортерите Хр. Крушарски.

  Сподели
78