Спасяването на… Шави


Н. Гавазов

Спасяването на… Шави

През последните няколко седмици много се говори за решението на Шави Ернандес да напусне Барселона след края на сезона. 44-годишният специалист направи изявлението си през януари, след поражение с 5:3 от Виляреал в Монджуик, но неговият отбор възкръсна и успя да запише 13 мача без загуба от този ден, което бе много впечатляващ обрат. Дори зевзеците започнаха да се шегуват, че вероятно Шави е щял да обяви по-рано напускането си, ако е знаел какъв ефект ще предизвика това. Едва ли. Просто на наставника на каталунците му се насъбра много от спекулациите в пресата, критиките и липсата на защита от страна на ръководството на клуба, а и загубата от "жълтата подводница" дойде три дни след отпадане от Купата на Краля… и понякога нервите не издържат.

Но е истина, че поради възхода на формата на Барселона, има все повече призиви към Шави да отмени решението си да напусне и вместо това да остане като старши -треньор поне още един сезон. Клубната управа най-после се събуди и започна да действа по-адекватно. Президентът Жоан Лапорта, вицепрезидентът Рафа Юсте и спортният директор Деко публично призоваха Шави да остане на поста си, въпреки че досега той продължава да заявява, че ще напусне през лятото.

Барселона вярва, че може да промени решението на Шави, особено ако успее да си осигури трофей този сезон. Каталунците се надяват, че феновете им знаят как да получат билети за финала на Шампионска лига на стадион "Уембли" и ако успеят да спечелят срещу някой от Реал Мадрид, Манчестър Сити, Арсенал или Байерн Мюнхен, това наистина може да е силен фактор за Шави да обърне своя решение.

На този етап търсенето на мениджър в Барселона е замразено, с което босовете ясно показват, че първият им приоритет е да убедят Шави. Хора като Ханси Флик и Рафа Маркес бяха назовани като заместници, въпреки че този списък едва ли е вдъхновяващ за привържениците на клуба, които се надяваха да привлекат голямо име, което да наследи Шави, ако той напусне. Това може да е другата причина управата на клуба да е толкова настоятелна за Шави, защото смята, че на този етап им липсват качествени треньори. Това и поражда въпроса, защо босовете не застанаха зад своя треньор когато той попадна под вълна от критики?

А като цяло Шави има успешно управление в Барселона. Той изведе тима до титлата в Ла Лига миналия сезон, както и до Суперкупата на Испания, което никой не очакваше. Имаше и критики относно представянето на "блаугранас" в Европа, но Ернандес и хората му сложиха край на тези въпроси през миналата седмица, когато повалиха Пари Сен Жермен в първи четвъртфинален мач от Шампионска лига. При това мачът в Париж показа явното превъзходство, майсторство и зрялост на гостите.

Друг голям положителен момент от периода на Шави е "бойното кръщене" на млади играчи. Още през този сезон футболисти като Ламине Ямал, Фермин Лопес, Пау Кубарси, Хектор Форт и Марк Гуиу усетиха миризмата на барут при своите дебюти за първия отбор, като всеки имаше значително влияние, когато бе повикан. Като се има предвид, че Барселона не може да харчи много през лятото поради продължаващите си финансови проблеми, от клуба ще трябва да продължат да разчитат на кадрите от Ла Масия, което Шави удобно прави и за което трябва повече да бъде уважаван от своите ръководители.

Днес Лапорта заяви за Mundo Deportivo, че ситуацията с Шави може да се промени и възнамерява да говори с треньора след края на сезона. Най-добре е президентът да го направи още сега и всичко да бъде ясно преди да е приключила кампанията. Но, ако причината да се бавят преговорите е спортна - да не се отвлича вниманието на Шави – тогава ръководството на клуба трябва ежедневно да показва подкрепата си към своя треньор, а след последния мач да му предложи всичко. Защото едва ли ще се намери на този етап друг специалист, който така добре да разбира ДНК-то на Барселона, толкова умело да използва младите таланти и същевременно да работи в условията на постоянен натиск без скандали и излишно говорене, воден изцяло от любовта към родния дом.

Барса има своя треньор. И най-голямата глупост ще е, ако го загуби след края на сезона. Независимо от резултата тази вечер и независимо от следващите резултати на отбора.

За това и операцията по спасяването Шави трябва да започне още сега!

  Сподели
426