Ренесанс


Н. Гавазов

Ренесанс

Жоан Лапорта разгроми своите конкуренти  в лицето на Виктор Фонт и Тони Фрейша, първо в огнени дебати, а след това и в избирателните урни, завръщайки се триумфално на президентския стол в Барселона след десетгодишно отсъствие. Жоан спечели малко над 54% от гласовете на избирателите, отвявайки втория Фонт с цели 15 пункта (реално получавайки два пъти повече гласа).

Това е уникален случай в историята на каталунците, като се има предвид, че предшествениците на Лапорта напускаха клуба или със скандали, или оставяйки хаос след себе си.  

Феновете на Барселона обаче видяха в Лапорта своя Супермен, който трябва да ги върне към славното минало - с отлична академия, революционни възгледи за футбола, изключителни играчи и златен трибъл. Естествено и в цветущо финансово състояние, позволяващо на клуба да бъде гръмогласен на трансферния пазар.

Не е тайна, че новият президент е изправен пред адски трудна задача. Най-вече поради това, че списъкът с инструменти е силно изменен. Вече го няма Йохан Кройф като съветник, няма ги ръководители като Феран Сориано и Чики Бегиристайн, Шави Ернандес и Андрес Иниеста са зад пределите на "Камп Ноу", а Лионел Меси е в края на кариерата си.

Само наивник може да очаква, че  Барселона е в състояние да си позволи да се върне на елитното ниво с едно щракване на пръстите си или с хубавата усмивка на Жоан. Възстановяването на икономическото здраве на клуба няма да бъде по-лесна мисия за Лапорта от спечелването на Шампионска лига. Дългият път предстои и началото му е свързано с изпълнението на няколко важни задачи.

 

Първа задача: да бъде убеден Меси да завърши кариерата си в Барселона

По време на президентския дебат Лапорта бе директен, с което постави съперниците си на колене: "Ако искате Меси да остане на "Камп Ноу", гласувайте за мен. Нито Фонт, нито Фрейша ще успеят могат да убедят Лео да подпише нов договор и да сложи край на кариерата си в Барселона".

След като спечели изборите, Лапорта призна, че е получил поздравително съобщение от Меси, а бащата на Лео дори е харесал публикацията на Жан на страницата си в Instagram, което поражда надежда за положително разрешение на цялата история.

Първата среща между Лапорта и Меси е планирана днес, а според различни инсайдери, отпадането на Барселона от Шампионска лига няма да повлияе върху резултата от преговорите.

Според работещия в El Chiringuito Едуардо Инда, който е инсайдер,  Лапорта ще поиска от Лео да намали заплатата си с 50% - или 35 милиона евро след данъци. Сега остава да видим, дали ще спечели романтиката или любовта към парите, но успех на Жоан в това отношение ще получи гръмогласен ек и със сигурност ще се отрази на състоянието на отбора.

 

Втора задача: възстановяване на  образа на Ла Масия  като най-силната академия в света

Финансовото положение на Барселона може да бъде спасено не само чрез разпродажбата на практически безполезните Филипе Коутиньо или Самюел Умтити, но и от възпитаници на Ла Масия, която при Хосеп Мария Бартомеу загуби статута си на най-добрата академия в света.

На практика Роналд Куман предварително удари едно рамо на новия бос, след като стартира процеса на проверка на най-талантливите момчета от Ла Масия в бойни условия. Това са Оскар Мингес, Роналд Араухо, Рики Пуиг, Елиш Мориба и Ансу Фати, плюс завръщащият се от Острова Ерик Гарсия.

Лапорта от своя страна ще възстанови длъжността директор на Барселона Б през следващите седмици като този пост ще се заеме от Жорди Касалс,  бивш президент на Каталунската футболна федерация, който пое отговорността за връщането на младежкия отбор обратно в Сегунда. Касалс е силно популярна личност в Каталуния и особено сред почитателите на футбола, така че това няма как да не повлияе и на интереса на децата към академията.

Няма причина да се съмняваме в успешното прилагане на изразения подход, тъй като именно при Лапорта единадесет възпитаника едновременно участваха в мач от Ла Лига - уникален случай за отбор от топ 5 на първенствата в Европа.

 

Трета задача: възстановяване на икономиката

Лапорта вече няма служители като Феран Сориано и Чики Бегиристайн, но Барселона ще има нов главен изпълнителен директор, който ще бъде Феран Ревертер ( а не Матеу Алемани, както съобщава и преписваха една от друга редица български медии, Матеу ще бъде футболен директор).

На пръв поглед Феран изглежда като "лузър", но дали това наистина е така? Ако погледнем биографията на  Ревертер, че видим, че той е бил генерален директор на групата MediaMarktSatur, която разпространява продукти за потребителска електроника. Малко по-задълбочен поглед ще ни покаже, че Феран е най-успешният генерален директор в историята на MediaMarktSatur, отличаващ се не само със своята работоспособност, но и с голяма дипломатичност и подход към хората.

Именно Ревертер ще трябва да преструктурира общия дълг на Барселона от около 1,2 милиарда евро, включително да се с краткосрочните плащания от 730 милиона евро (по-скоро да убеди банките и Goldman Sachs да не притискат клуба).

Разбира се, това ще бъде невъзможно да се направи без намаляване на най-голямото перо от разходите под формата на заплатите (74% от общия бюджет на Барселона отиват за заплати и това е над критичната линия от 70%).

 

Четвърта задача: завръщане на  клубните легенди

Неслучайно Шави, Карлес Пуйол и Виктор Валдес отказваха да се върнат на "Камп Ноу", докато Барселона бе  водена от хунтата на паразита  Хосеп Бартомеу.

Очевидно е, че Шави ще стане следващият треньор на Барселона след Куман - такава бе мечтата на загубилия изборите Виктор Фонт. Лапорта от своя страна отказваше коментарии относно сегашното треньорско ръководство, но отсега е ясно, че именно Жоан ще върне Шави в клуба. Но всички досегашни действия на новия ръководител показват, че той ще го направи без да се извършват резки движения.

Също така Лапорта има отлични отношения с Пуйол като цяло, двамата  от време на време се срещат по тенис кортовете на Каталуния и не са спирали да поддържат връзка, откакто напуснаха клуба. Излишно е да коментираме какво отражение върху отбора, имиджа и атмосферата би дало едно постоянно присъствие на Карлес на "Камп Ноу".

Освен това  има голяма вероятност Валдес, който напусна  третия отбор със скандал, да се завърне в Барселона. Каква позиция ще заеме Виктор? Според вестник Mundo Deportivo той ще бъде треньор на вратарите.

Като цяло Лапорта е изправен пред голямо предизвикателство. Много по-лесно е да спечелиш изборите, но по-трудното предстои - да оправдаеш очакванията, че си подходящият човек. Впрочем, Барселона постигна най-големите си успехи именно през първия мандат на Лапорта, именно тогава каталунците се превърнаха в глобална марка от първостепенно значение. Дали не ставаме свидетели на началото на ренесанса на "Камп Ноу"?

  Сподели
861