Челси ще удари по евроамбициите на Уест Хем


Н. Гавазов

Челси ще удари по евроамбициите на Уест Хем

Челси – Уест Хем

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон

Дата: 05.05.2024 г.

Час: 16:00

Съдия: Анди Мадлей

Второ лондонско дерби от Висшата лига в рамките на една седмица очаква феновете на "Стамфорд Бридж в неделя, когато Челси се изправи срещу преследващия европейски надежди Уест Хем.

Постигайки клубен рекорд за всички времена, като направи своя 10-ти дубъл във Висшата лига над Тотнъм, Челси стана последният в дълга поредица от отбори, които разкриха слабостите на "шпорите" от стандартни положения, поразявайки съперника си от двете страни на полувремето.

Първо, на Трево Чалоба бе позволено да направи неконтролиран пробег, за да посрещне възхитителното подаване на Конър Галахър и да се насочи към горния ъгъл, преди ожесточеният удар на Коул Палмър да разтърси напречната греда, а Николас Джаксън "чукна" при рикошета въпреки присъствието на двама с бели фланелки.

Дори и с осакатяващия списък от 14 контузени, "сините" бяха доминиращата сила през всичките 90 минути срещу бившия клуб на Маурисио Почетино, слагайки край на поредица от три мача без победа във впечатляващ стил.

Осмото място в таблицата сега принадлежи на "сините" поради техния успех в средата на седмицата - те надскочиха не друг, а предстоящия опонент Уест Хем - и имат само пет точки изоставане от Нюкасъл Юнайтед и три точки изоставане от Манчестър Юнайтед в битка за евротурнирите.

След като повиши своите европейски акредитиви в средата на седмицата, Челси сега може да засили още повече шансовете си за класиране в топ 7, като същевременно навреди на целта на Уест Хем за място в обновените континентални турнири за 2024-25 г., а такъв сценарий е много вероятен в неделя.

Отпадането от Лига Европа от непобедения шампион в Бундеслигата Байер Леверкузен е пореден удар за отбора на Дейвид Мойс, който има само една победа от последните си девет мача и е без победа във всеки от последните си пет срещи на континентално и вътрешно ниво.

Въпреки това, "чуковете" показаха похвално представяне срещу колебливия преследвач на титлата Ливърпул миналата седмица, когато Джарод Боуен и Майкъл Антонио направиха равенство 2:2 на Лондонския стадион, но европейската им съдба е извън собствените им ръце, тъй като се намират на девето място, на две точки след Челси, който изигра мач повече.

Мачът в неделя дори не е най-плашещото оставащо гостуване в графика на Уест Хем за 2023-24 г. – лондончани се отправят към "Етихад", за да се изправят срещу Манчестър Сити в последния ден от сезона - и все още нямат чиста мрежа във Висшата лига като гост през 2024 г., като последно го направиха срещу Арсенал през декември.

Списъкът с 14 отсъстващи играчи на Челси може много да се разтегне до 15, тъй като младият десен бек Алфи Гилкрист се измъкна с физиотерапевта към края на победата над Тотнъм, позволявайки на 17-годишния Джош Ачиампонг - който навършва 18 години днес - да влезе за дебюта си в първия отбор.

Леви Колуил (пръст на крака) и Кристофър Нкунку (бедро) се завърнаха към тренировка на отбора преди мача в четвъртък, но нито един от тях не е успял да се справи.

В резултат на това техните наличности за неделя остават обвити в несигурност - същото важи и за жертвата на удари Аксел Дисаси - но Енцо Фернандес (херния), Уесли Фофана (коляно), Ромео Лавиа (бедро), Лесли Угочукву (бедро), Рийс Джеймс ( бедро), Рахим Стърлинг (гръб), Мало Густо (коляно), Бен Чилуел (коляно), Карни Чукумека (коляно), Тиаго Силва (слабини) и Робърт Санчес (неуточнен) определено не са на разположение.

За разлика от това, мениджърът на Уест Хем Мойс има списък само с трима контузени играчи, с които да се бори, и има шанс двама от това трио да се отърсят от проблемите си навреме, за да отидат до "Стамфорд Бридж".

Джордж Ерти е без сериозни щети след сблъсъка си, така че той може да излезе от протокола за сътресение този уикенд, докато Динос Мавропанос (чук) също се бори да се върне навреме за дербито. Найеф Агерд (глезен) със сигурност е аут.

Цяло чудо е как Челси победи Тотнъм с пълен лазарет, но от друга страна тази новина не е никак добра за "чуковете". Очевидно е, че "сините" играят силно на свой терен и за това ще ги кредитираме за успех в дербито.

Прогноза: Челси – Уест Хем 2:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Уест Хем (Дейвид Мойс)
 
Ареола
   
Куфал
Зума
Мавропанос
Емерсън
Алварес
Сучек
Боуен
Пакета
Кудус
Антонио
Джаксън
Мудрик
Палмър
Мадуеке
Галахър
Кайседо
Кукурела
Бадиашиле
Чалоба
Гилхирст
   
Петрович
 
Челси (Маурисио Почетино)

Обоснована прогноза: Челси - Уест Хем 2:1

  Сподели
115