Сър Алекс: Дел Пиеро е единственият, по когото си загубих ума


Н. Гавазов

Сър Алекс: Дел Пиеро е единственият, по когото си загубих ума

Легендарният бивш мениджър на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън даде кратко интервю за Tutto Juve, в което разказа за опита си да привлече нападателя на Ювентус Алесандро дел Пиеро.

"Дел Пиеро е единственият, по когото си загубих ума. След мача в Шампионска лига между Юнайтед и Ювентус, в който той унищожи половината ни защита, Райън Гигс и Гари Невил дойдоха при мен и ме помолиха да го купя, защото играч като него щеше да ни позволи да печелим навсякъде в продължение на десетилетия.

И тогава се свързах с представителите на Юве и неговия агент. Той отказа още преди да изслуша предложението ми, като каза, че Юве е най-доброто място за него и, отдавайки почит на Юнайтед, той никога няма да предаде цветовете на "бианконерите".

Срамно е, защото никога повече не съм виждал някой като него.

Шампион на и извън терена, ухажвах го веднага след успеха на Италия на Световното.

В онези дни Реал Мадрид също го следеше. Познавайки трудностите на Ювентус по това време, реших, че между нас и Галактикос ще се проведе честен търг за играча.

Затова му се обадих директно, избягвайки да говоря с Ювентус: "Алекс, бих искал да те видя в Юнайтед“, казах. "Вие ще бъдете звездата на отбора и заедно ще спечелим всичко. Не слушайте Реал Мадрид, а  елате тук".

Той се засмя и отговори: "Сър, знаете, че през годините нищо не се е променило. Юве е изправен пред трудности и аз трябва да им помогна. Не мога да си тръгна".

Помислих, че няма смисъл да продължавам да убеждавам, казах сбогом и повече нищо не чух от него.

През 2008 г. по време на приятелски мач се срещнахме и той ме поздрави с прегръдка. Алекс не говореше много добре английски, но се извини за отказа си, обяснявайки защо го е направил.

Положих ръка на рамото му и го успокоих: "Искаше да спасиш Ювентус и успя. Това е единственото нещо, което има значение".

Когато някой ме пита за играч, когото исках да тренирам, но не успях, винаги казвам, че това е Алесандро Дел Пиеро", завърши Сър Алекс.

  Сподели
309