Усик победи Фюри


Н. Гавазов

Усик победи Фюри

Носителят на пояси от WBA, WBO, IBF и IBO Александър Усик (22-0, 14 КО) победи шампиона на WBC, британеца Тайсън Фюри (34-1-1, 14 КО) в обединителен мач за титлата на абсолютен световен шампион.

Боксьорите преминаха цялата дистанция на битката, а съдиите дадоха победа на украинеца с разделно решение - 115:112, 113:114, 114:113.

Първият рунд на боксьорите премина много внимателно, като първите мощни удари дойдоха от Фюри

Вторият триминутен отрязък започна с атака на Усик. Но Фюри отговари. Струва си да се отбележи, че все още няма особена активност във втория кръг. Последната минута започва с няколко страхотни удара на Фюри.

По-нататък украинецът се опита да скъси дистанцията и да потърси шанс за атака.

През третия рунд се получи размяна на удари между боксьорите. Но постепенно инициативата отиде към на Усик. Той започна да доминира, което леко шокира Фюри. Тайсън от своя страна започна да удря тялото на съперника си. И тогава остър удар разтърси Усик.

Четвъртият удар ще се запомни с удари на Фюри и с това, че британецът продължава да дразни и провокира съперника си.

Петият рунд започна с атаките на украинеца, но британците продължиха да се защитават и да използват задръстването. Когато Усик успя да пробие дистанцията, Фюри цъкаше.

Шестият рунд  започна с попадения на Фюри. И след това той започна да танцува и да бяга от противника си. И внезапно преминава в атака, нанасяйки удари в тялото. Усик апелира към съдия.

В седмия рунд се появи усещането, че Усик напълно е загубил контрол над ситуацията. Вероятно заради това той се втурна напред. За пореден път обаче Фюри нанася силен удар. Усик е ядосан.

Три удара едновременно полетяха от Фюри в осмия рунд. Но Усик намери своя отговор на това, удряйки силно в тялото. Фюри се опита да увеличи разстоянието, но веднага пропуска мощна двойка. Тайсън започва да кърви.

Този рунд, както се оказа, бе повратна точка.

Усик се активизира през деветата част. Действа страхотно с краката, а това е много трудно и изтощително за Тайсън. Усик отправи два мощни удара, след което започна буквален побой над британеца.  Усик удря мощно. И той започва буквално да унищожава Фюри. Тайсън е в нокдаун няколко секунди преди гонга, който спасява островитянина от вероятен нокаут.

Шампионските кръгове преминаха под контрола на Усик, което умело доказа предимството си. Цялото предимство на Фюри се стопи, а в някои моменти Усик дори играе с опонента си. Украинецът  веднага тръгна напред в 11-я рунд. Фюри се опита да отговори, но е много трудно за циганския крал. Тайсън започна да се изтегля, макар че в един момент удари блестящо в тялото.

Последният рунд премина изцяло под контрола на Александър. Усик тръгна напред, а яростта ясно се забелязва в него.

Така украинският боксьор стана първият в историята, който притежава всички 4 пояса в тежка категория.

Преди това Фюри имаше 35 битки в кариерата си, в които постигна 34 победи (24 с нокаут). Имаше и едно равенство. Усик, на свой ред, преди тази битка, се бе бил в 21 боя в кариерата си и излезе победител във всички тях.

В предишната битка Усик победи британеца Даниел Дюбоа през август 2023 г. Фюри победи Франсис Нгану в предишната си битка през октомври 2023 г.

  Сподели
343