В САЩ искат криминализиране на допинга


Н. Гавазов

В САЩ искат криминализиране на допинга

Американските сенатори Шелдън Уайтхаус и Орин Хеч представиха законопроект за въвеждане на наказателни санкции за употреба на допинг в международните спортни състезания. Законопроектът носи името на информатора на ВАДА Григорий Родченков. Свидетелствата на бившия шеф на Московската антидопингова лаборатория, който избяга от Русия в края на 2015 г., помогна да се разкрие, че употребата на допинг в руския спорт се е превърнало в държавна политика при режима на Путин. Това доведе до масови разкрития на употреба на допинг от руски спортисти и в крайна сметка Русия бе изхвърлена от участие на Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Законопроектът предвижда глоба до 1 млн. долара и лишаване от свобода до 10 години за лица, участващи в измами с допинг при международни спортни състезания. В документа допингът в спорта е включен в списъка на областите, в които Русия "се опитва да навреди на Съединените щати".

Според ръководителя на Американската антидопнгова агенция Травис Тайгарт, приемането на закона ще служи като "мощно изявление и всеобщото признание, че допингът е измама, а когато в това са въвлечени организации, те трябва да отговарят както в други случаи на незаконна дейност и престъпления срещу хората".

  Сподели
356