Арсенал ще се прибере с предимство от първия мач


Н. Гавазов

Арсенал ще се прибере с предимство от първия мач

Порто - Арсенал

Стадион: "Драгао", Порто

Дата: 21.02.2024 г.

Час: 22:00

Съдия: Сердар Гьозбуюк (Нидерландия)

Слагайки край на седемгодишно изгнание от елиминационните фази на Шампионска лига, Арсенал се качи на самолета за Португалия за първия мач от осминафиналите с Порто в сряда вечерта.

Тъй като и Бенфика, и Брага са принудени да продължат своите континентални кампании в Лига Европа поради третото място в груповата фаза на Шампионска лига, Порто е единственият португалски отбор, останал в елитната надпревара на Европа, достигайки елиминационните кръгове за шести път в последните седем сезона.

Ситуацията в група H до голяма степен следваше сценария на "драконите", като Порто спечели второто място зад Барселона благодарение на четири победи от четири срещу Роял Антверпен и Шахтьор Донецк. Въпреки по-добрата голова разлика от шампионите в Ла Лига, по-лошата статистика в личните срещи остави португалците на второто място.

Що се отнася до вътрешното първенство, там Порто е трети, на 7 точки от лидера Бенфика и втория Спортинг.

Седем от последните осем елиминации на Порто в Шампионска лига срещу английски отбори доведоха до елиминирането на португалския екип. Единственият път, когато "драконите" се справиха с представител на Висшата лига бе в 1/16-финалите през 2004 г., когато отстраниха Манчестър Юнайтед  и по-късно спечелиха турнира.

Севиля, Ланс и ПСВ Айндховен бяга съперници на Арсенал в груповата фаза на Шампионска лига, където "артилеристите" се придържаха към поставената задача и запечатаха първото място с игра в запас, като същевременно допуснаха само четири гола в своите шест мача; само Реал Сосиедад (два) се класира за 1/8-финалите с по-добро постижение в защита.

Арсенал се бори за титлата през този сезон. В момента отборът е на 2-ро място в класирането на Висшата лига, като отбеляза 58 гола и допусна 22.

В последните пет мача "артилеристите" имат 5 победи.

Арсенал изглежда доста силен този сезон. Отборът на Микел Артета в момента унищожава един съперник след друг.

В последния си мач тимът постигна блестяща победа. Лондончани поставиха на колене Бърнли, пращайки 5 безответни попадения във вратата на съперника. Това дойде след погрома като гост над Уест Хем с 6:0 – най-голямата победа на "артилеристите" извън родна земя.

А серията от 5 поредни победи явно дава допълнителна мотивация за лондончани, още повече, че никога Арсенал в своята 138-годишна история не е печелил първите 5 мача от календарната година.

Триумфът на Порто над Ещрела през уикенда не бе перфектната вечер за Консейсао, тъй като левият бек Зайду Сануси скъса предна кръстна връзка, което извади нигериеца от игра до края на кампанията.

Сануси е един от двамата защитници на "драконите", които лекуват контузии - Иван Маркано има малък шанс да се завърне преди края на кампанията - и Консейсао трябва да призове Хорхе Санчес да се присъедини към защитния щит на домакините, в който все още се намира 40-годишният ветеран Пепе .

Мехди Тареми е аут поради проблем с адукторите, така че Еванилсън - голмайстор на четири гола в пет мача от груповата фаза и общо 19 за сезон 2023-24 - ще води отбора линия.

Що се отнася до Арсенал, Емил Смит Роу се завърна от проблем с глезена навреме, за да влезе на пейката срещу Бърнли, но никой от Габриел Жезус (коляно), Александър Зинченко (прасец) или Такехиро Томиясу  не получи зелена светлина да играе.

Томас Партей и Фабио Виейра са близо до завръщане, като Фабио има шанс да играе срещу бившия си клуб, но всяка поява на португалеца със сигурност ще дойде от резервната скамейка.

Колкото и възхитителни да са домашните резултати на Порто, удивителните атакуващи постижения на Арсенал от началото на годината – особено далеч от дома – подсказват, че защитата на "драконите" ще има проблеми, ако офанзивната линия на "артилеристите" има ден.  

Порто без съмнение ще се окаже по-твърд суперник от Уест Хем и Бърнли, но "топчиите" ще се възползват от кадровите проблеми на съперника в защита и  ще  се върнат в Северен Лондон с предимство в първия мач.

Прогноза: Порто – Арсенал 1:3

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Арсенал (Мике Артета)
 
Рая
   
Уайт
Салиба
Габриел
Кивиор
Едегор
Райс
Хаверц
Сака
Тросар
Мартинели
Еванилсон
Галено
Пепе
Консейсао
Гонзалес
Варела
Санчес
Отавио
Пепе
Марио
   
Коща
 
Порто (Сержо Консейсао)

Обоснована прогноза: Порто - Арсенал 1:3

  Сподели
232