Левски успя да удържи за 0:0 в Баку


.

Левски успя да удържи за 0:0 в Баку

Отборите на Баку и Левски завършиха наравно 0:0 на стадион „Тофик Бахрамов" пред 30000 зрители в първия мач помежду си от третия квалификационен кръг на Шампионската лига. Така интригата остава за реванша, който е след седмица на Герена, като българският щампион може да е доволен от постигнатия резултат, но не и от играта си, която в повечето случаи страдаше от липса на идеи и в която цареше хаоса.

Двата отбора изиграха равностоен мач, като през първото полувреме леко преимущество имаха „сините", докато след почивката инициативата бе на страната на домакините и сериозните положения бяха пред вратата на Георги Петков, който отново показа класа. Добро впечатление оставиха и централните бранители Рабех и Топузаков.

Изненадващо в титулярния състав място зае новото попълнение Дениран Ортега за сметка на Георги Христов. Тъмнокожият футболист обаче не успя да направи нещо особено, а отиграванията му бяха безидейни и заслужено бе заменен в 79-та минута от Ники Димитров, който пък от своя страна също не се включи както трябва и освен, че не допринесе за нещо съществено, можеше да подари победата на ФК Баку в края на срещата.

В първите минути на мача Левски владееше повече топката, но не създаваше изгодни положения за гол пред вратата на Сарлия. Най-активен от ФК Баку беше Алмейда, но и той не заятрудни по никакъв начин Георги Петков. В 23-та минута Юсеф Рабех получи жълт картон за фаул срещу тъмнокожия нападател, който опита да се откъсне сам срещу Петков.

Въпреки слабата си игра, най-опасните положения в срещата бяха дело на Левски:

В 31-та минута Бардон игра продължително с топката отляво на границата на наказателното поле, след което центрира и Йовов от близко разстояние стреля с глава над напречната греда.

Две минути по-късно Гаджев центрира от фаул отдясно към Дениран Ортега, който се възползва от това, че бе оставен непокрит и с глава стреля опасно към далечния ъгъл на вратата на ФК Баку. Топката обаче мина на сантиметри от страничния стълб и излезе в аут.

В края на първите 45 минути вратарят на домакините Сарлия изпусна топката в наказателното поле, но Христо Йовов не съобрази, навреме да се възползва от ситуацията. Така двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

Второто полувреме на мача започна с много неприятен инцидент. Най-добрият за Баку Алмейда нахлу в наказателното поле на Левски и бе ударен в лицето от Рабех, но дузпа не бе отсъдена. Нападателят остана да лежи на тревата и имаще съмнения, че си глътна езика и изпадна в безсъзнание. Алмейда бе изнесен с носилка, след което е бил закаран в близка болница, като все още не е ясно, какво е неговото състояние.

В 55-та минута Петков показа своята класа след много силен удар от фаул на Муджири. Малко след това бившият играч на ЦСКА отново пробва рефлекса на Петков, който бе на мястото си.

10 минути по-късно „сините" имаха претенции за дузпа, след като според тях футболист на Баку е играл с ръка при центриране на Йовов, но съдията не отреагира.

В 72-та минута Ратко Достанич пусна в игра Георги Христов на мястото на Христо Йовов, но това не успя да промени играта на българите. Напротив - последните минути на мача домакините бяха по-активни и увеличиха натиска си, и на няколко пъти се разминаха на косъм от победен гол. В 85-та минута бившият играч на Левски Батиста бе оставен сам и от 7-8 метра стреля с глава, но Петков отново се изяви на ниво.

Норвежкият съдия Моен даде цели 6 минути продължение на мача заради забавянето на играта при контузията на Алмейда. В тях Ники Димитров на два пъти пробва късмета си, но не успя да затрудни Сарлия.

В 95-та минута отново Димитров бе главно действащо лице, но в негативен план. Той направи ужасяваща грешка, като загуби топката елементарно в полето на Левски и по този начин създаде контра за Баку при която нападател на домакините остана са, срещу нашия вратар. Отново Петков спаси на два пъти вратата си след добри изстрели на футболисти на противниковия отбор и по този начин запази нулевото равенство, което дава минимално предимство на „сините" преди реванша.

Междудругото стана известно, че се разрази грандиозен скандал на летището в Баку. Българският шампион ще трябва да пренощува по пейките в сградата и да отлето за София в 7:00 часа, защото не им бяха обработени документите навреме, а след 24:00 часа местно време съоръжението не работи. Не стига това, но и азерските власти глобиха отбора с 12000 евро заради забавянето на полета. Наглоста им мина всякакви граници - след като се намеси Тодор Батков, властите поискаха 25000 евро за да пуснат самолета.

Константин Баждеков заяви, че са потърсили за съдействие консула на България в Азербайджан, за да може държавата ни да реагира на създалото се положение с нейни граждани. Очаква се консулът да запознае външно министерство със случващото се и съответно да реагира по дипломатически ред. Освен това гостуването на българския шампион в Баку е под егидата на УЕФА и властите нямат право да възпрепятстват с вътрешни закони свободата на придвижване на отбора.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
137