Родните клубове предложиха нов формат на шампионата


FUTBOL-TV

Родните клубове предложиха нов формат на шампионата

Българските клубове внесоха предложения пред Българския футболен съюз (БФС) за промяна на футболния календар и структурата на първенствата в първа и втора дивизия, обявиха от централата след среща с отборите. 

От следващия сезон елитната дивизия ще бъде съставена от 16 отбора, като те ще се разделят на шампионска четворка, втора за определяне на отбор за бараж за евротурнирите и последна осмица, от която е възможно да изпаднат цели четири клуба. В първата и втората четворка ще се играе на разменено гостуване, като третият или четвъртият, в зависимост от развитието на турнира за Купата на България, ще играе бараж за Лигата на конференциите с лидера в следващата група – т.е. отборът на пето място.

Това ще бъде гласувано от Изпълнителния комитет на БФС, както и календарът за следващия сезон. Плановете са той да започне в седмицата след финала на европейското първенство по футбол, а краят на есенния дял ще настъпи в средата на месец декември. Пролетният полусезон ще започне в уикенда на 14-17 февруари, а на 31 май 2025 ще бъде изигран последният мач.

Втора лига също ще претърпи промени, като дублиращите отбори на ЦСКА и Ботев Пловдив ще попълнят групата до 20. От БФС разкриха, че е имало вариант за две групи от по 12 отбора, но предложението е било отхвърлено. Два клуба от Втора лига ще влизат директно в елита и други два ще играят бараж срещу отборите на 13-о и 14-о място в долната осмица в Първа лига.

  Сподели
109