Иванов: В България искаме нещата да ни се случват по лесен път


Н. Гавазов

Иванов: В България искаме нещата да ни се случват по лесен път

Старши треньорът на втория отбор на ЦСКА 1948  Иван Иванов, коментира темата с развиването на младите футболисти и в кои аспекти България изостава от другите държави в този процес.

"Трябва да променим трансферната си политика, да изкарваме повече млади български футболисти, които да се трансферират в чужбина. Много голям проблем в последните 20 години е това, че клубовете в България не искат да продават играчи помежду си с трансферна сума. Всеки иска футболистът да си разтрогне договора и да не плати 20, 50, 100 хиляди за него. Трябва, ако един отбор иска футболист от друг отбор от страната, да седнат на масата и да се разберат, за да се дават трансферни суми за тези играчи“, каза Иванов след равенството 0:0 в домакинството на Янтра от Втора лига.

Той направи съпоставка с други балкански държави: "От всички балкански нации, ние сме с най-тарикатския манталитет. Не, че при другите не е така, защото съм ставал свидетел на определени разговори в Партизан. На другите места обаче, хората знаят, че трябва да свършат работа. Ако трябва да продадат един футболист, те знаят, че трябва да го продадат, без значение на какви условия. В България всички искаме да сме тарикати и нещата да ни се случват по лесен и заобиколен път, да има вмешателства на някой, всички знаем как стават нещата. Ние, сравнени със Сърбия и Хърватия, като манталитет, не мисля, че сме на това ниво да правим бизнес във футбола“.

"Дори и ние мога да кажа, че не сме били толкова гладни. Да, израснали сме на улицата, горели сме от желание, а сега животът е такъв, че има развлечения. Това че не се влагат средства в българския футбол, да се развива, смятам, че самите клубове не искат да се развиват, те карат от сезон на сезон и това е проблем за младите футболисти. Ще ви дам пример – при мен в Славия имаше един футболист с много талант, но не си даваше зор. Питам го: "Защо не си даваш зор?“, а той ми отговаря: "Защо да си давам зор, като ще играя за 2000-3000 лева!“. Това нещо отказва голяма част от футболистите. Направили сме така, че нашата среда във футбола, не е интересна за клубовете от чужбина“, разказа още Иван Иванов за проблемите с развитието на младите футболисти.

  Сподели
73