В свирепото дерби на Северен Лондон Арсенал е с идея пред Тотнъм


.

В свирепото дерби на Северен Лондон  Арсенал е с идея пред Тотнъм

С дербито на Северен Лондон между Арсенал и Тотнъм ще започне 11 кръг от Висшата лига на Англия. Двубоят е от 14:45 часа на стадион "Емирейтс". Необичайното от последните години за двата свирепи конкурента от двете страни на "Севън Систърс Роуд", е съперничеството помежду им, докато все още някой от тях се намира в Топ 4. Арсенал и Тотнъм излизат с еднакъв брой точки-19, но "артилеристите " са с по-добра голова разлика и предимство от един мач в по-малко. Отборът на Арсен Венгер продължава с целите си да атакува шампионската титла и мястото което заема си е нещо закономерно за отбора в последните 13 години откакто французинът е на поста.

За "шпорите" атаката на Топ 4 е сравнително нов опит. Тотнъм отбелязва своя най-добър старт във Висшата лига, което си е в пълен контраст с представянето им през последните няколко години. Миналата година в първите девет мача отборът имаше една победа срещу Болтън с 2:0, 2 равни мача и инкасира 6 загуби. Яде бой от Мидълзбро, Портсмут, Сток Сити и загуби три от петте си домакинства и се превърна във "фенерът" на Висшата лига. Хуанде Рамос бе уволнен и на негово място дойде сегашният мениджър Хари Реднап, който изведе отборът именно срещу Арсенал в първата си среща за новия клуб.

Миналогодишният двубой на 29 октомври между двата отбора ще се запомни с поредното шоу наречено английски футбол: до самия край на срещата "артилеристите", които бяха фаворити в срещата водеха с 4:2, за да се стигне до 89 минута когато Дженас намали резултата за 4:3. Не стига това, но Реднап щеше да получи инфаркт, когато Ленън изравни резултата в добавеното време. От този мач всъщност започна отлепването на Тотнъм от дъното за да финишира в крайна сметка на 8 място.

В момента отборът има редкия шанс да атакува промоция за Шампионската лига. Мениджърът поясни вече, че освен добрите попълнения (Кийн, Дефо и Крауч), на отбора помага и доверието което си имат всички. Това доверие е такова, че не останаха незабелязани думите на Кийн от The Guardian :

„По някаква причина с много малко в последните 4, 5 години Арсенал ни изпреварват. Сега обаче не е така. Не ме разбирайте погрешно, но с отбора който имаме ние сме в състояние да гоним четвъртото място в Лигата".

Разбира се, че апетитът идва с яденето, но за това трябват последователни игри, а Кийн рискува да стане заложник на съдбата ако Тотнъм не успее да победи Арсенал в събота. Още повече като се има в предвид, че "артилеристите" нокаутираха тази седмица в турнира за Купата друг кандидат за Топ 4- отборът на Ливърпул и в момента са във възход.

Тотнъм обаче също повалиха друг силен конкурент в началото на седмицата, побеждавайки за Купата Евертън с 2:0 и така се класираха за четвъртфиналите на турнира.

Съвсем резонно ще зададем въпроса: Може ли Тотнъм да обърнат нещата в най-новата история на Висшата лига?

Статистиката на изминалите десет кръга от новия сезон показва, че "шпорите" са на четвърто място по отбелязани голове от всички отбори (средно по 2.1 на мач) , а в същото време са девети по допуснати такива(средно по 1.40 на мач). Отборът инкасира три загуби в шампионата, като двете са у дома (срещу Юнайтед и Сток Сити).

Арсенал излизат като отборът с най-добро нападение (3.22), но и десето по допуснати голове(1.44). Тимът има само две загуби и то като гост на двата отбора от Манчестър, но и едно равенство срещу друг лондонски отбор - Уест Хям. "Артелиристите" обаче излизат със смазваща статистика срещу своя противник: 19 срещи вече не са губили срещу съперника си, откакто Тотнъм ги победи на 11 май 1993 година. По-важното е обаче, че Арсенал е единственият отбор от всички във Висшата лига, който няма загуба вече в пет поредни срещи.

Поради контузии, участие в срещата за отборът на Арсен Венгер пропускат Уилшър, Уолкът, Денилсон, Джуру и Фабиански. Много е вероятно Росицки, който се възстановява от травма на коляното да не игра съшо. Тактическата схема на отбора ще бъде 4-4-2 , като на върха на атаката ще видим Аршавин и ван Перси. В средата на терена ще видим при всички положения Фабрегас, колебания има за Едуардо,Насри или Диаби да бъде другият централен полузащитник. Това ще се реши непосредствено преди срещата, аз залагам обаче на Диаби. А възможно е Едуардо да заиграе като титуляр по фланга, то тогава е много вероятно Ебуе да отпадне от стартовия състав.

Хари Реднап няма да разчита на Джърмейн Дефо, който е голмайстор на отбора. Арън Ленън също може да пропусне срещата, както и дос Сантош и Модрич. Тактическата схема на отбора ще бъде 4-3-1-2 , като така се създава много гъвкавост и решения както в полузащита, така и в нападение. С Кийн, Павличенко и Крауч в нападение "шпорите" наистина са много опасни. Ако Ленън не заиграе, то тогава ще видим Бентли на фланга.

Идва и най-трудният момент когато трябва да прогнозираме тази среща. Просто защото това ще бъде едно свирепо дерби на гигантите от Северен Лондон, в което местната гордост да победиш на всяка цена е поставена на пиедестал. И двата отбора играят много открит и атакуващ футбол и съм сигурен, че ще бъдат отбелязани повече от три гола. Все пак аз бих предпочел да заложа на Арсенал поради няколко причини: това е отборът вкарал най-много голове в шампионата, домашното предимство, и накрая малко по-класните футболисти на "артилеристите" във всички зони на терена.

Прогноза: Арсенал - Тотнъм 3:2

Последни 5 мача:
Арсенал: ПРРПП

Тотнъм: ПЗПРП

Коефициенти нa bwin:
Арсенал - 1.60
Равен - 3,55
Тотнъм - 5.75


НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
139