От Ман Сити признаха за риска от обвиненията


Н. Гавазов

От Ман Сити признаха за риска от обвиненията

Манчестър Сити призна, че обвиненията във Висшата лига, пред които са изправени, рискуват да окажат "съществено въздействие“ върху клуба, след като те публикуваха рекордни за лигата приходи от над £700 милиона.

Сити спечели 712.8 милиона паунда през годината, приключваща на 30 юни, увеличение от почти 100 милиона паунда в сравнение с предходната година и далеч надмина рекорда от 648,4 милиона паунда на Висшата лига, поставен от Манчестър Юнайтед, когато последните им резултати бяха обявени миналия месец.

Успехът на Сити на финала на Шампионска лига – където те победиха Интер Милано с 1:0 през юни – допринесе за общите приходи от излъчване от £299.4 милиона, включително £113,85 милиона само от УЕФА.

В годишния отчет на клуба обаче се споменават 115-те обвинения, повдигнати срещу тях от Висшата лига през февруари в раздела "Рискове и несигурност“.

"Бордът признава, че съществуват редица рискове и несигурности, които биха могли да окажат съществено влияние върху представянето на клуба“, се казва в доклада.

Освен таксите във Висшата лига, представянето на първия отбор и всички бъдещи регулаторни промени, въведени от Висшата лига, Футболната асоциация, УЕФА и ФИФА също бяха цитирани като рискове и несигурности пред клуба.

Във встъпителните изявления в годишния доклад на председателя Халдун Ал Мубарак и главния изпълнителен директор Феран Сориано не се споменават обвиненията.

Халдун съобщи: "След победата в Шампионска лига на УЕФА в Турция и завършването на "The Treble“, въпросът, който най-често ми задаваха, бе: "Как успяваш да надминеш това?“

Отговорът е да удвоим доказаните философии и практики, които ни донесоха този успех, и да предизвикаме себе си да продължим непрекъснато да правим иновации, за да постигнем нови нива на представяне както на терена, така и извън него.

Ще продължим да поставяме под съмнение всички стандарти в индустрията, ще оценяваме нашите успехи и ще се учим от всички неуспехи. Няма да се страхуваме да си поставим нови цели и да разработим нови стратегии, които са полезни за нашия клуб, неговите общности и заинтересовани страни и особено за феновете".

Приходите от мачаове бяха записани на 71.9 милиона паунда, докато печалбата от търговия с играчи бе над 120 милиона паунда.

Общите разходи за заплати на клуба обаче са близо 423 милиона паунда, спрямо малко под 354 милиона паунда през 2022 г. Това беше въпреки спада на броя на служителите от 549 на 520.

  Сподели
330