Краят на "стоте дни"


Н. Гавазов

Краят на

Маурисио Почетино има само седем мача като мениджър на Челси и вече е ясно, че раменете му се огъват под тежестта на новата работа.

Когато бе представен като нов мениджър на "сините" през юли, аржентинецът изглеждаше хладнокръвен и спокоен - както сме свикнали да го виждаме. Специалистът обаче изглеждаше зашеметен, когато отборът му загуби от Астън Вила в неделя, 24 септември, претърпявайки второ поредно домакинско поражение.

Разбира се, налични са сериозни смекчаващи вината обстоятелства: почти половината играчи от първия отбор, на които разчиташе този сезон, вече са контузени и извън игра за различни периоди от време.

Лошото начало на Челси обаче не добави увереност, че съдбата на "сините" бързо ще се промени. Работата на Почетино е да ги води през бурята, независимо от височината на вълните, но в момента няма увереност, че той е на прав път.

Въпреки че списъкът с контузени на Челси е дълъг, съставите на Почетино за мачовете срещу Вила и Борнемут миналата седмица биха повдигнали някои въпроси.

Тъй като Бен Чилуел бе на разположение само на резервната скамейка, а Марк Кукурела отсъства, централният защитник Леви Колвил бе разположен като ляв бек във формация 4-2-3-1, а на "Виталити" 19-годишният Лесли Угочукву получи пълноценен дебют в халфовата линия, като Енцо Фернандес започна в по-напреднала роля в полузащитата, отколкото сме свикнали да го виждаме.

Въпреки че не бяха ужасни и в двата мача, не е изненадващо, че на лондончани липсва сплотеност след международната пауза. Колвил не е естествен краен защитник и му липсва атакуващият изблик, който играч като Ян Маатсен би могъл да осигури срещу по-слаби съперници, докато Фернандес се чувства по-комфортно в ролята на полузащитник от "бокс ту бокс".

Почетино дори спомена в коментарите си след мача в Борнемут, че формацията е малко объркваща: "Едно нещо, от което съм разочарован, е, че те (крайните защитници) се опитват твърде често да вървят напред, обърквайки нападателите и давайки на съперника възможност за създаване на шансове".

Трябва да се има предвид, че Почетино се е консултирал с играчите си относно предпочитаните от тях позиции, но сега може би е моментът той да отстои своите виждания.

Наскоро той призна: "В първия ни разговор с всички играчи обичам да ги питам на каква позиция искат да играят, къде се виждат. Не става въпрос за позиция, а за движение и как екипът намира връзки помежду си. Въпросът е да се намери най-добрата позиция... да се осигури най-добрата платформа, позиция и местоположение и да се свърже с играча, където той може (да покаже) най-добрите си качества".

Травмите

Аржентинецът посочи растящия си списък от контузии след фиаското в Борнемут и едва ли може да бъде обвиняван. Кукурела, Мойсес Кайседо и Нони Мадуеке бяха добавени към групата от девет отсъстващи преди пътуването до южния бряг и въпреки че Кайседо се завърна за мача срещу Вила, Почетино трябваше да гледа как Николас Джаксон и Мало Густо бяха наказани.

"Това, което мога да кажа на феновете е, че сме изправени пред обстоятелства, които не можем да променим. Твърде много играчи са недостъпни. Ще бъдем силни, когато отново имаме пълен отбор. Всеки тим при нормални обстоятелства, с целия си състав, може да се състезава успешно. Но какво можем ние да направим? Имаме увереност, но имаме и лош късмет, защото имаме 12 контузени играчи. Ще плача ли или ще се оплаквам? Не. Трябва да приема това предизвикателство и да продължа да оставам позитивен", заяви Почетино.

Да си позитивен е едно, но Почетино трябва да се адаптира, за да извлече най-доброто от ограничения брой играчи, с които разполага. В Тотнъм той показа нежелание да се отклони от избраната група доверени играчи от първия отбор, което доведе до грешки в някои случаи. Той няма да има същото търпение в Челси и трябва да използва отбора си по-интелигентно и по-гъвкаво, за да играе със силните страни на всеки футболист.

Бавен напредък

Почетино бе ясен в собствената си оценка за текущата реалност на Челси: една победа в шест мача от Висшата лига и пет точки от възможни 18 не разказват цялата история: "Вземайки предвид всички обстоятелства, мисля, че се справяме много добре, по-добре, отколкото бихме могли да очакваме. Но от Челси винаги се очаква да печели. Ние работим, за да създадем нещо и трябва да вярваме в него. Има млади момчета, които трябва да изпитат какво е да си играч на Челси и какво е да играеш във Висшата лига".

Челси бавно напредва под ръководството на аржентинеца. "Сините" са се подобрили във всяка една трета от терена, въпреки че продължаващата им неспособност да вкарат топката в мрежата на противника е значителен недостатък.

Няма съмнение, че ненавременните контузии попречиха на отбора от Западен Лондон да набере инерция в началото на сезона, а това е ужасно време за такъв вид криза. По-специално, загубата на Кристофър Нкунку, както плодовит голмайстор, така и творческа сила, се усети много остро (темата с Лукаку е друг разговор).

По принцип този процес се планира да бъде дълъг, но той може да отнеме повече време, отколкото мнозина са си представяли, преди нещата най-накрая да се оправят в Челси на Почетино.

Настроението на феновете

С този труден период, който идва толкова рано в кариерата му, предизвикателството пред бившия мениджър на Спърс е да спечели феновете възможно най-бързо, особено като се има предвид, че му бе отказан меденият месец, по време на който би могъл да спечели феновете на Челси.

Сега има общо разбиране, че са налични смекчаващи обстоятелства, които правят работата му невероятно трудна, но в ерата на "футболния Twitter" търпението може да се изчерпи и настроенията на феновете да се променят драматично.

Всъщност, невероятно, с бързо търсене в социалните медии можете да намерите много фенове на Челси със значителни последователи, които вече изразяват идеята, че клубът трябва да се опита да привлече мениджъра на Брайтън Роберто Де Дзерби след бавния старт на "сините".

Ситуацията с Греъм Потър обаче предоставя нови доказателства, че настроенията на феновете могат да повлияят на решенията на ръководството на клуба. Почетино просто трябва да действа внимателно.

Остава да видим колко време аржентинецът ще бере плодовете на труда си. Твърди се, че собствениците на Челси го смятат за идеалната дългосрочна опция за насочване на Челси през този преходен период, но колективът се подобри твърде малко, а победите не идват лесно.

Нека припомним, че на Потър бе обещано също толкова дълго време начело на отбора и всички знаем как свърши това. Съсобствениците Тод Боели и Бехдад Егбали се поддадоха на натиска на феновете и по-рано, показвайки своята безпощадност към наставника на отбора.  

Истината в случая с Почетино е много проста: "стоте дни приключиха", което означава, че за да задържи и феновете, и собствениците на своя страна, мениджърът на Челси трябва да демонстрира сериозен напредък през следващите седмици.

И той трябва да започне тази вечер на "Крейвън Котидж", където победата за "сините" е задължителна!

  Сподели
2824