Sky Sports: Ливърпул сменя собственика си в неделя


Н. Гавазов

Sky Sports: Ливърпул сменя собственика си в неделя

Както става известно от Sky Sports , собствениците на Ливърпул Том Хикс и Джордж Джилет, официално ще приключат сделката за продажбата на клуба с компанията на сирийския бизнесмен Яхия Кирди тази седмица. Както е известно, в последно време слуховете за смяната на собствеността на Ливърпул, който се намира на „тезгяха" от април тази година, силно се изостриха. Появи се информация за китайския бизнесмен Кени Хуан, който също желае да сложи ръка на клуба от „Анфийлд", но от своя страна Кирди заяви, че смята да се пребори с него.

Според информацията, именно Яхия се явява на този етап фаворит за това да стане нов собственик. Сделката според Sky Sports ще трябва да бъде завършена тази неделя - т.е. преди старта на Висшата лига на Англия, където в първия кръг Ливърпул приема Арсенал.

Кирди, който има подкрепата на група инвеститори от Близкия Изток вече се е договорил с Хикс и Джилет. Освен това сириецът се е договорил освен да погаси всички задължения на „мърсисайдци", но и да започне строителството на нов стадион.

В същото време Sky Sports разяснява една подробност. Кирди е много крупен бизнесмен, чиито бизнес се намира основно в Канада, но съвсем не е милиардер. Той се явява само публичнатаа личност, която води преговорите, представлявайки интересите на своите инвеститори - тук се прави някаква аналогия със Сюлейман Ал Фахим, който помогна на кралското семейство от Абу Даби да купи Манчестър Сити.

В момента Ливърпул дължи на RBS 237 милиона паунда, които трябва да бъдат платени до октомври месец. В сегашното положение тази сума не може да бъде платена и ще се стигне до рефинансиране на дълга към банката, който след операцията ще нарасне до 350 милиона паунда.

Вчера стана извест6но, че е имало от трета страна интерес към изпадналия в колапс английски клуб - компанията Sahara Group се е отказала от мераците да сложи ръка на Ливърпул. Бизнесменът Субрат Рой, глава на въпросната компания призна, че е имало интерес, но след като „са били проучени всички важни фактори, нямат повече интерес към клуба".

 

  Сподели
109